Svijet Udarno Vijesti

Karadžić bolestan, pretres odgođen za sutra

Glavni pretres na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, koji je trebalo da bude nastavljen danas, odgođen je zbog bolesti optuženog, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Karadžićev glavni pravni savjetnik, američki advokat Piter Robinson rekao je da nema više informacija o zdravstvenom stanju optuženog, a predsjedavajući sudskog vijeća O-Gon Kvon najavio je nastavak suđenja za sutra ujutro.

Prošle sedmice Karadžić se žalio na tempo rada i da mu je hladno u sudnici.

Karadžić je prošle sedmice saslušao šest svjedoka, a za ovu nedjelju bilo je planirano da se do četvrtka sasluša pet novih svjedoka optužbe.

U više navrata Karadžić je upozorio da on i njegov tim nemaju dovoljno vremena da pregledaju sav materijal koji im dostavlja tužilaštvo, a zbog zakasnjelog objelodanjivanja dokumenata tražio je da se na dodatno ispitivanje pozove 12 svjedoka koji su dali iskaz u vezi sa dijelom optužnice koji se odnosi na opštine u BiH.

Optužnica tereti Radovana Karadžića u dvije tačke za genocid, a u preostalih devet za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

 

Srna/Informer.ba