Svijet Udarno Vijesti

Karadžić: “Ciljevi su bili da se zaštiti srpski narod”

Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak Reynaud Theunens i optuženi nastavili su iznositi oštro suprotstavljene stavove o provođenju strateških ciljeva vlasti Republike Srpske (RS).

Theunens, vještak za vojna pitanja Haškog tužilaštva, ostao je pri zaključku da je Vojska Republike Srpske (VRS) provodila naređenja Vrhovne komande, na čijem je čelu bio Karadžić, i da su te naredbe bile povezane sa strateškim ciljevima.

S druge strane, optuženi Karadžić je tvrdio da su ti ciljevi predstavljali osnovu za mirovne pregovore, a da je cilj direktiva koje je izdavalo rukovodstvo bila “zaštita srpskog naroda”.

Kada je Karadžić poslanicima obrazlagao prvi strateški cilj, najprije je govorio da treba Srbe zaštititi, a onda je naveo da se to jedino može ostvariti odvajanjem od neprijatelja”, rekao je Theunens.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. U optužnici stoji da je Karadžić, kao vrhovni komandant VRS-a, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem progona nesrpskog stanovništva s područja na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Theunens se tokom unakrsnog ispitivanja nije složio s konstatacijom optuženog da su Srbi na početku rata držali sve svoje teritorije i da su ih kasnije samo gubili, navodeći da je to “u suprotnosti sa zaključkom o direktivama za proširenje teritorija”.

Po mom mišljenju, to ne mijenja činjenicu da su željeli proširiti teritoriju… Tačno je i da su ostale strane izvodile ofanzivna djejstva”, kazao je Theunens.

Prema ocjeni vještaka, srpske aktivnosti na terenu prevazilazile su defanzivne napore, na kojima je optuženi tokom unakrsnog ispitivanja insistirao.

Da li vi mislite da je kontraofanziva legitimna vojna akcija? … Muslimani ratuju na svoju štetu, što više ratuju, sve više gube”, naveo je Karadžić, dodavši da je on prihvatio niz međunarodnih prijedloga mirovnih planova.

Optuženi je vještaka ispitivao i o aktivnostima 28. divizije Armije Republike BiH (ARBiH) u Srebrenici. Na pitanje da li mu je poznato da je “do proljeća 1993. grupa od 15-ak hiljada vojnika stalno napadala srpsku vojsku iza leđa”, Theunens je rekao da je čuo za ofanzivna djejstva tih jedinica.

Na veliki broj pitanja optuženog vještak je odgovarao da on u svom nalazu nije ocjenjivao da li su neke akcije bile legitimne ili ne, kao i da mnogi događaji o kojima su mu postavljena pitanja nisu bili u njegovom domenu.

Već sam rekao da sam se bavio samo konzistentnošću naređenja Vrhovne komande i djejstava na nižim nivoima”, ponavljao je Theunens, javio je BIRN.

Iako nije bilo ranije planirano, Sudsko vijeće odlučilo je da suđenje bude nastavljeno u petak, 22. jula, kako bi bilo okončano ispitivanje ovog vještaka.

 

Informer.ba