Svijet Udarno Vijesti

Karadžić neće zajedničko suđenje sa Mladićem

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjasnio se da ne želi da mu se sudi zajedno sa  pišu danas holandski mediji.

Karadžićevi pravni savjetnici razgovarali su proteklog vikenda sa zastupnicima Mladićeve odbrane, poslije čega je Karadžić odlučio da ne bi želio zajedničko suđenje, prenosi agencija ANP.

Karadžić i  Mladić optuženi su u po dvije tačke za genocid i u još po devet tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a proces protiv Mladića je u predsraspravnoj fazi s obzirom da je uhapšen u maju ove godine.

Glavni haški tužilac Serge Bramertz predložio je pretresnom vijeću da se optužnica protiv srpskog generala podijeli na dvije i da suđenje započne po optužnici za genocid u Srebrenici.

Bramertzov saradnik Aleksandar Kontić rekao je da tužilaštvo neće tražiti da se Karadžiću i Mladiću sudi zajedno za genocid u Srebrenici, ali da je moguće da će neki svjedoci u isto vrijeme dolaziti u Hag da daju iskaze u oba predmeta.

 

Srna/Informer.ba