BiH Udarno Vijesti

Karadžić: Ubijeni maloljetnici iz Srebrenice “bili su” borci; Vještak: Zašto su onda skrivana tijela?

Suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je u četvrtak iskazom sudskog patologa Christophera Lawrencea o obdukcijama tijela žrtava iz Srebrenice ekshumiranih iz osam masovnih grobnica u okolini Zvornika 1998. godine.

Suđenje Karadžiću nastavljeno je poslije trodnevne pauze zbog njegove bolesti. Optuženi je u sudnici kazao da je “bio prehlađen” i da se još nije potpuno oporavio.

Karadžić je optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka koje je takozvana Vojska Republike Srpske (VRS), pod njegovom vrhovnom komandom, strijeljala u danima nakon što je zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine.

Optuženi se tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje međunarodnih predstavnika za taoce.

Ekspert Tužilaštva Lawrence precizirao je da je u ljeto 1998. godine izvršio obdukciju posmrtnih ostataka iz 2.239 vreća i utvrdio da su to ostaci “najmanje 883” osobe, za koje mu je rečeno da su bile iz Srebrenice. Lawrence je kazao da su na 203 od 254 “gotovo netaknuta tijela” bile vidljive rane nanesene mecima iz vatrenog oružja.

Australijski patolog izjavio je da u većini slučajeva nije mogao utvrditi tačan uzrok ni vrijeme smrti zbog toga što su se tijela već bila raspala. Zaključci o tome mogli su, kako je kazao, biti donijeti na osnovu tragova na posmrtnim ostacima, poput dijelova metaka, poveza za očima i rukama, te na osnovu “očiglednih pokušaja da se tijela sakriju”.

Prema iskazima prethodnih svjedoka, koji su grobnice iskopavali, mnoga tijela koja je Lawrence obducirao bila su pronađena u “sekundarnim”grobnicama, što znači da su prethodno već bila pokopana, pa premještena. Prema optužnici, to je u jesen 1995. učinio VRS u pokušaju da sakrije tragove zločina.

Lawrence je izjavio i da tijela koja je obducirao nisu bila u uniformama i da u predmetima pronađenim kraj njih nije vidio oružje.

Unakrsno ispitujući svjedoka, Karadžić je ponovio tvrdnju da su među ubijenima bili i “muslimanski borci”. Kako je kazao, dokaz za to su povezi koji su pronađeni u grobnicama, a kojima su se “kitili muslimanski borci”, stavljajući ih oko čela ili pojasa.

Ekspert Lawrence je odgovorio da žrtve koje su imale povezane ruke i oči nisu bili borci, kao ni starci sa invaliditetom, ni “vrlo mladi ljudi” čija je tijela obducirao. “Ako su oni bili borci, zašto bi neko ulagao toliko napora da sakrije tijela”, upitao je Lawrence.

Osvrćući se na nalaz obdukcije da su u grobnicama pronađene i maloljetne osobe, Karadžić je svjedoka pitao i da li je bio obaviješten da je u Armiji BiH (ABiH) tokom rata “bilo maloljetnih boraca”, koji se, kako je rekao, ovih dana bore za priznavanje svojih prava.

“Ne razumijem pitanje. Da li sugerirate da su oni bili borci”, uzvratio je pitanjem ekspert Tužilaštva. “Da, bili su borci”, potvrdio je optuženi.

Na pitanje Karadžića, Lawrence je potvrdio da je na mnogim tijelima pronašao više slojeva odjeće. Karadžić je sugerirao da to znači da su žrtve stradale tokom zime, a ne u julu 1995. godine, a svjedok je rekao da to “ne zna”.

Tužioci su potom, u dodatnom ispitivanju eksperta, prikazali fotografije nekoliko srebreničkih Bošnjaka snimljenih u Potočarima 12. jula 1995., koji su bili odjeveni u košulje, prsluke ili džepmere i sakoe ili jakne. Među njima je bila i fotografija starijeg bošnjačkog muškarca odjevenog u crveni prsluk. U sudnici je zatim prikazana šokantna fotografija posmrtnih ostataka tog Bošnjaka, pronađenih u masovnoj grobnici u Kozluku, na kojoj se jedino jasno vidi crveni prsluk.

Pred kraj suđenja, svjedočenje je započeo Andras Riedlmayer, ekspert Tužilaštva za uništenu islamsku vjersku i kulturnu baštinu tokom rata u BiH. Riedlmayer će iskaz nastaviti 9. decembra ove godine, javio je BIRN.

 

Fena/Informer.ba