BiH Izdvojeno Vijesti

Kardinal Puljić demantovao navode Wikileaksa: Crkva se nikad nije miješala u unutrašnje poslove bh. stranaka

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić demantirao je jučerašnje medijske napise da je preko HDZ-a 1990 sudjelovao u rušenju tzv. travanjskog paketa ustavnih promjena.

U vezi s napisima u pojedinim medijima, nakon što je WikiLeaks objavio  o neusvajanju tzv. travanjskog paketa, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Ivo Tomašević izjavio je da se kardinal Vinko Puljić, kao ni drugi biskupi, nije miješao u unutarnje stvari bilo koje stranke, pa tako ni HDZ-a BiH, niti je podupirao osnivanje nove stranke, odnosno HDZ-a 1990, javila je Katolička tiskovna agencija.

Kardinal Puljić podsjetio je na izjavu Biskupske konferencije BiH iz 2006. godine u kojoj su se biskupi izjasnili protiv predloženih ustavnih promjena.

Imajući u vidu Sporazum, koji je rezultat ovako provedenih pregovora, s pravom se bojimo da je riječ o izravnoj prijetnji boljoj budućnosti građana i ravnopravnosti naroda jer bi se ovom ustavnom kategorijom potvrdilo ratom provedeno i Daytonom ozakonjeno etničko čišćenje i nepravedna podjela Bosne i Hercegovine;

Upravo zbog toga, mi u ovome presudnome trenutku za budućnost hrvatskoga naroda, a s njime i Bosne i Hercegovine, pozivamo zastupnike hrvatskoga naroda ali i sve odgovorne političare i druge ljude kojima je multietničnost i demokratičnost ove zemlje na srcu da, vodeći se općim dobrom i demokratskim načelima, učine sve kako ovako zamišljene ustavne promjene ne bi poprimile formu parlamentarne potvrde“, navodi se u toj izjavi, usvojenoj na 36. redovnom zasjedanju Biskupske konferencije BiH, održanom od 20. do 22. marta 2006. u Mostaru.

 

Fena/Informer.ba