BiH Udarno Vijesti

Kardinal Vinko Puljić: Smanjuje se broj katolika u BiH

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je da je, prema podacima Katoličke crkve, broj katolika u BiH posljednjih godina u opadanju, te dodao da mu je žao što u BiH nije obavljen popis stanovništva na osnovu koga bi se mogla napraviti prava poređenja.

Puljić je nakon redovnog zasjedanja Biskupske konferencija, koja je završena danas u Sarajevu, rekao novinarima da je zabrinut da je, prema unutrašnjim podacima Katoličke crkve prikupljenih u vrijeme posjeta sveštenika porodicama za Božić, broj katolika u BiH posljednjih godina u opadanju iako je u nekim poratnim godinama bio u blagom porastu.

On je dodao da je nepostojanje popisa stanovništva među prvim zabrinjavajućim faktorima za katolike u BiH.

Ističući da većina katolika u BiH pripada hrvatskom narodu, Puljić je istakao da ravnopravnost jednog naroda ne može biti ostvarena bez ispunjavanja istih prava za sva tri konstitutivna naroda, kao i za ostale narode u BiH.

On je je rekao da je potrebno da se međunarodnoj zajednici ukazuje da stabilan mir nije moguć bez jednakih prava, te da je na Crkvi da ukazuje državi na probleme ugroženosti katolika u BiH, a da je odgovornost države da te probleme rješava.

Govoreći o učestalim napadima na vjerske objekte u BiH, Puljić je rekao da odgovornost za to mora da preuzme cijelo društvo kako bi svi radili na stvaranju suživota uz poštovanje različitosti u izgradnji boljeg sutra, te dodao da je sadašnji politički rječnik ponekad opterećujući i da može da doprinese stvaranju atmosfere napada.

On je ukazao i na “povremenu neodgovornost onih koji su zaduženi za čuvanje reda i mira jer ponekad sve prebace na maloljetnike koji opet imaju svoje roditelje”.

Puljić je rekao da je 53. zasjedanje Biskupske konferencije BiH bilo u znaku 130. godina od ponovnog uspostavljanja redovne crkvene hijerarhije u BiH.

 

Srna/Informer.ba