Ekonomija Udarno Vijesti

Kasumović: 1. januara zaključavamo trezor, državne institucije neće moći ni olovku kupiti

Zamijenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović upozorio je da će se, ukoliko do kraja ove godine ne bude usvojen budžet, 1. januara naredne godine morati “zaključati trezor“. 

”To znači, državne institucije ne mogu ni olovku kupiti, a ne da se plaće isplaćuju ili bilo šta. Istovremeno, 1. januara ne možemo servisirati vanjski dug, niti se može iko zadužiti, ni entiteti, ni kantoni, ni općine, niko prema vani’‘, kazao je Kasumović za Fenu.

Što je najgore, dodao je, mi zaključavamo trezor i jedinstveni račun trezora.

”Sva ona sredstva koja se skupe od indirektnih poreza dolaze na jedinstveni račun i odatle otprilike 70 posto svi budžeti se pune. Znači i tu raspodjelu blokiramo”, kazao je Kasumović.

On navodi da nije moguće nastaviti ni privremeno finansiranje ukoliko se do kraja godine ne usvoji budžet za 2011. godinu.

”Zakon i Ustav je decidan, privremeno finansiranje može biti, ali je to jedna četvrtina prihoda iz prošlogodišnjeg budžeta’‘, kazao je Kasumović, navodeći da nije usvojen budžet ni za 2011. godinu.

”Od 1. janura se sve zaključava dok se ne donese neki budžet”, dodao je on.

”Može se donijeti budžet za 2011. godinu, a može i za 2012. godinu. Budžet za 2011. godinu se nalazi u Predsjedništvu BiH, a budžet za 2012. se već dugo nalazi u ladici Nikole Špirića koji neće da stavi tu tačku dnevnog reda. Nadam se da su političari to shvatili ozbiljno i da će ipak donijeti budžet’‘, kazao je Kasumović.

Fena/Informer.ba