Politika Udarno Vijesti

Kasumović: Špirić se poigrava sa Bosnom i Hercegovinom

“Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2012. nije validna i predstavlja poigravanje Nikole Špirića sa državom Bosnom i Hercegovinom“, izjavio je Feni zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović.
Pojasnio je da u samoj odluci koju je Špirić potpisao i poslao na objavljivanje stoji da je privremeno finansiranje na nivou ¼ sredstava u usvojenom budžetu za 2011. fiskalnu godinu. “I dijete više u ovoj državi zna da nema budžeta za 2011., odnosno, da nije objavljen u Službenom listu. Prema tome, odluka je ništavna. Dalje, u odluci nema nijedne cifre. U kojem iznosu je finansiranje? Špirić vrši pritisak na Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Ljude koji rade u UIOBiH Špirić tjera da urade nešto što je protivzakonito“, zaključio je Kasumović.

Ova materija je, podsjetio je, rješena zakonskim propisima i kad su zakonski propisi tu onda nema dogovora.

Oba budžeta, i za 2011. i za 2012., tvrdi Kasumović, su u Špirićevoj ladici.

“On tvrdi javno, putem medija, da to nije tako. Predsjedništvo BiH mu je poslalo budžet da doradi i da Parlamentu BiH da ga objavi u Službenom listu. Ovo je nastojanje Špirića da dokaže da BiH ne može funkcionirati. Međutim, bez budžeta BiH, ne mogu se finansirati ni entiteti i oni će morati riješiti ovaj problem u narednih nekoliko dana”, rekao je Kasumović.

Fena/Informer.ba