Svijet Udarno Vijesti

Katar najbogatija zemlja na svijetu

Zahvaljujući rastućim cijenama nafte i zalihama gasa zemlja persijskog zaliva – Katar, sa 1,7 miliona stanovnika, prva je na listi najbogatijih država svijeta.

Katar je treći u svijetu po količinama rezervi gasa, uz to je uložio ogromna sredstva u infrastrukturu i središte je brojnih multinacionalnih finansijskih kompanija.

Koristeći podatke MMF-a za 2010. godinu, prema analizama bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći u 182 zemlje, Forbes je sastavio listu najbogatijih država svijeta.

Nakon Katara, čiji je bruto nacionalni dohodak prema paritetu kupovne moći u 2010. godini dostigao 88 hiljada dolara po glavi stanovnika, drugo mjesto na listi pripalo je evropskoj državi Luksemburg sa 81.000 dolara.

Luksemburg, zemlja od pola miliona stanovnika, zahvaljujući zakonima stroge bankarske tajne ima reputaciju finansijskog raja.

Središte tehnologije, proizvodnje i finansija na području tržišta Dalekog istoka, Singapur, sa 56.700 dolara našao se na trećem mjestu.

Slijede zemlje čije se bogatstvo zasniva na prirodnim resursima, prvenstveno nafti i gasu. Četvrto i peto mjesto dijele Bruneji i Norveška sa 48.000 dolara bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Ujedinjeni Arapski Emirati  su na šestom mjestu sa 47.500 dolara, dok je Kuvajt na 15. mjestu.

Najsiromašnije tri zemlje koje su se našle na samom dnu liste su afrička država Burundi (400 dolara), Liberija 386 dolara i Demokratska Republika Kongo (312 dolara).

 

Srna/Informer.ba