Svijet Vijesti

Kazahstan: U pokušaju bijega poginulo 16 zatvorenika

Svih 16 zatvorenika koji su pokušali u ponedjeljak da pobjegnu iz zatvora u gradu Balhashu u Karagandinskoj oblasti Kazahstana poginulo je izazivajući eksploziju, izjavio je u utorak na brifingu predsjednik kazahstanskog komiteta kaznenog sistema u Ministarstvu pravde Sultan Kusetov.

Mediji izvještavaju da je grupa zatvorenika pokušavajući bjekstvo izazvala eksploziju u zgradi u kojoj se skrivala od specijalaca, koristeći vjerovatno bocu za kiseonik.
Svi koji su pokušali da pobjegnu, poginuli su. Ostali osuđenici su na svom mjestu. Operativna situacija je pod kontrolom, rekao je Kusetov“, prenosi Itar-Tass.

Ranije u Astani je saopćeno da je 10. jula prije ponoći grupa izvršila oružani napad na punkt policije, u kom su ranjena dva čuvara i jedan poginuo.

Kusetov je rekao da „nema osnova da se govori o umiješanosti vjerskih ekstremista“, već da „jednostavno kriminalci osuđeni na dugogodišnje kazne uvijek žele da napuste zatvore“.

Kako je izvjestila agencija Kazinform, osuđenici koji su htjeli da pobjegnu izdržavali su kaznu za teška i naročito teška krivična djela, uključujući ekstremizam.

 

Informer.ba