BiH Udarno Vijesti

Kebo tuži portal SAFF

Bivši potpredsjednik FBiH i Mirsad Kebo potvrdio je da je podnio tužbu zbog klevetu protiv internetskog portala SAFF i krivičnu prijavu protiv Udruženja za afirmaciju obrazovanja, kulture i morala SAFF.

Kebo je kao potpredsjednik Federacije BiH ranije predao Tužilaštvu BiH određena dokumenta koja ukazuju na poratni kriminal vladajućih bošnjačkih struktura, kao i na ratne zločine počinjenje u srednjoj Bosni.

Na osnovu tih dokumenata Kebo, koji je i bivši visokopozicionirani funkcioner SDA, podnio je krivičnu prijavu protiv određenih lica među kojima je bio i njegov bivši stranački kolega Šefik Džaferović.

Kebine prijave protiv Džaferovića Tužilaštvo BiH je odbacilo kao “neosnovane”, a dvadesetak hiljada dokumenata je, kako se pretpostavlja, jednostvano adaktirano iako se Tužilaštvo o njima nije još oglasilo, navodi portal “Bosnia times”.

Prema istom izvoru, tokom ovih dešavanja Kebo je bio izložen veoma oštroj kritici medija koji su njegove aktivnosti ocijenili “izdajničkim gestom”, a na njega izazvali anatemu izdajnika.

U anatemi prema Kebi najrigidnije i najostrašćenije je pisao magazin/portal SAFF, koji slovi kao provehabijsko radikalno glasilo istoimenog udruženja.

Kebo se obratio Savjetu za štampu i OSCE-u zahtijevajući od ovih institucija da reaguju na način da zaštite njegov dignitet i integritet javne ličnosti.

Savjet za štampu je iskazao zabrinutost zbog linča i progona javne ličnosti od internet portala, konkretno SAFF-a, dok se OSCE nije ni oglasio, navodi “Bosnia Times”.