Svijet Vijesti

Kenijci tuže britansku vladu zbog mučenja tokom pobune protiv kolonijalnih vlasti

Britanski sud donio je danas odluku da četiri starija kenijska državljanina mogu da tuže vladu na osnovu tvrdnji da su mučeni tokom pobune protiv kolonijalnih vlasti pedesetih godina prošlog vijeka.

Kenijci navode da su ih pripadnici bezbjednosnih službi britanske administraciji batinali i seksualno napadali tokom pokušaja da uguše “Mau Mau” pobunu, prilikom koje su grupe Kenijaca napadale britanske zvaničnike i bijele farmere naseljene na plodnijem zemljištu.

Prema njihovim tvrdnjama, britanska administracija je znala za zlostavljanja i zbog toga žele izvinjenje i kompenzaciju.

Britanska vlada je pokušala da izdejstvuje odbacivanje slučaja, navodeći da ne može biti odgovorna za tako davna zlostavljanja.

London je tvrdio da su sva ovlaštenja i odgovornosti kolinijalne administracije prebačena na kenijsku vladu po dobijanju nezavisnosti 1963. godine.

Međutim, sudija Višeg suda Richard Mekombi donio je odluku da oštećeni imaju “dokazive slučajeve” i da mogu podnijeti tužbu.

Tokom 1952. godini tadašnji britanski premijer Winston Chercil proglasio je vanredno stanje u Keniji i poslao je vojnike u pomoć kolinijalnim administratorima da zarobe pobunjenike i pošalju ih u logore.

Djeda američkog predsjednika , Husein Onjango Obama bio je među nekoliko uhapšenih Kenijaca.

Srna/Informer.ba