Svijet Vijesti

Kina će glasati za prijem Palestine u UN

Kina je obavijestila Palestinsku vlast da će u Vijeću sigurnosti glasati za prijem palestinske države u Ujedinjene nacije, javila je u petak palestinska državna novinska agencija Wafa.

Poruku u tom smislu uputio je u četvrtak kineski predsjednik Hu Jintao palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu preko specijalnog kineskog izaslanika na Bliskom istoku Wu Sikea, javila je agencija.

U poruci se navodi da je Kina “uvijek podržavala legitimna prava palestinskog naroda da uspostavi nezavisnu državu” na cijeloj Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jerusalemu koji je pripojio Izrael.

Palestinska vlast namjerava da se 20. septembra obrati Ujedinjenim nacijama i zatraži priznavanje palestinske države kao članice međunarodne organizacije.

Palestinci se nadaju da će dobiti podršku “više od 150 zemalja“, od 192 članice UN-a, izjavio je u srijedu palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Ovaj potez kategorički su odbacili Izrael i Sjedinjene Američke Države, a Washington je najavio da će uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je Kina stalna članica.

 

Fena/Informer.ba