Svijet Vijesti

Kina gradi nuklearni reaktor u saradnji sa Bill Gatesom

Kina će početi rad na novom modelu nuklearnog reaktora u saradnji sa kompanijom “Terapauer”, čiji je osnivač predsjednik Microsofta Bill Gates.

Gatesova firma će ubuduće sarađivati sa kineskim naučnicima na razvoju reaktora četvrte generacije. Istraživanja u okviru ovog projekta u narednih pet godina mogla bi da koštaju milijardu dolara a prenosi BBC.

Ideja je da to bude veoma jeftin i veoma siguran reaktor, koji bi proizvodio veoma malo otpada“, rekao je Gates na razgovoru u kineskom Ministarstvu nauke i tehnologije.

On je dodao da su razgovori “Terapauera” i kineske Nacionalne nuklearne korporacije još u početnoj fazi. Kompanija je razgovoarala o ovoj temi sa još nekim zemljama, poput Indije i Rusije.

“Terapauer” ima sjedište u Washingtonu. Kompanija radi na projektu takozvanog “putujućeg talasnog reaktora”, koji kao gorivo koristi osiromašeni uranijum i trebalo bi da proizvodi manje nuklearnog otpada od postojećih reaktora.

Svi ovi novi dizajni biće nevjerovatno bezbjedni. Njima nije potreban ljudski rad da bi neprestano bili sigurni“, rekao je Gates.

Svi budući reaktori biće projektovani da izdrže štetu od katastrofa poput udara velikih talasa ili zemljotresa. Japanska zastarjela atomska centrala Fukushima Daichi teško je oštećena u zemljotresu i cunamiju u martu ove godine.

Srna/Informer.ba