Ekonomija Vijesti

Kina oštro osuđuje SAD zbog problema sa dugom

Kina je oštro osudila SAD zbog “zavisnosti o zaduživanju” i “kratkovide” političke rasprave i rekla da je svijetu potrebna nova stabilna svjetska rezervna valuta.

U oštrom članku zvanične novinske agencije Sinhua Kina je dala svoje prve službene komentare na činjenicu da su SAD izgubile dugogodišnji zlatni kreditni rejting “AAA” finansijske agencije “Standard and Purs”.

Kina, najveći kreditor svjetske supersile, sada ima svako pravo da traži od SAD da se pozabave problemom strukturisanog duga i obezbijedi sigurnost kineskih dolarskih sredstava“, navodi Sinhua.

Kina takođe zahtijeva od SAD da “zdravim razumom izliječi svoju zavisnost o zaduživanju” tako što će smanjiti potrošnju u vojne i svrhe socijalne zaštite.

Vlada SAD mora da se pomiri sa bolnom činjenicom da su dobri stari dani kada je zemlja mogla da posuđuje novac i tako se izvuče iz nevolje koju je sama kreirala napokon prošli“, piše kineska agencija.

Kina još navodi da će buduća smanjenja kreditnog rejtinga vrlo vjerovatno potkopati oporavak svjetske ekonomije i izazvati nove finansijske probleme.

Potrebno je uvesti međunarodni nadzor po pitanju američkog dolara, a jedna nova, stabilna i osigurana svjetska rezervna valuta mogla bi takođe biti opcija za izbjegavanje katastrofe koju može izazvati bilo koja zemlja“, kaže Sinhua.

Kineski ekonomisti navode za smanjenje kreditnog rejtinga SAD predstavlja veliki rizik za finansijska tržišta, te očekuju da će ono natjerati Kinu, najvećeg vlasnika otkupljenog američkog duga, da ubrza raznolikost svog vlasničkog udjela.

Standard and Purs je smanjio američki rejting na AA-plus zbog zabrinutosti za državni budžetski deficit i rastuća zaduženja. Ovaj potez će vjerovatno na kraju povećati troškove zaduživanja američke vlade, kompanija i potrošača.

Srna/Informer.ba