Svijet Udarno Vijesti

Kina oštro upozorila SAD de ne prodaju oružje Tajvanu

Kina je ponovila danas da američka prodaja oružja Tajvanu ozbiljno podriva suštinu njihovih interesa i da će štetiti odnosima Washingtona i Pekinga.
Kineski zamjenik ministra inostranih poslova Kui Tiankai je to iznio tokom brifinga za novinare sedam dana nakon što su SAD saopštile da će prodati 5,85 milijardi dolara vojne opreme ostrvu koji Kina smatra svojom “odbjeglom provincijom“.

Američke prodaje oružja Tajvanu, za koji Kina insistira da se mora ujediniti sa maticom i silom ako treba, stalni su izvor iritacija u kinesko-američkim odnosima, pored sporenja u međusobnim ekonomskim vezama zbog velikog američkog deficita u trgovinskoj razmjeni i slabog juana.

Obamina administracija je saopštila prošle sedmice da razmatra novu prodaju oružja Tajvanu kao dijelu nastojanja da se Kina odvrati od napada na ostrvo.

Te isporuke bi bile povrh planova već poslatih Kongresu 21. septembra o prodaji nove opreme i odbrambenih usluga, uključujući modernizaciju 145 tajvanskih borbenih aviona F-16 A/B kupljenih 1992. godine, prenio je Reuters.

Kineska Narodna oslobodilačka armija je ranije saopštila da ponuda SAD Tajvanu, koja takođe uključuje najsavremenije rakete vazduh-vazduh, laserske i GPS-om navođene bombe i radare, može da pokvari uspostavljene odnose dviju armija.

Kineska vojska je zaustavila razvoj odnosa sa američkom vojskom tokom većeg dijela 2010. godine, zbog prethodne američke prodaje oružja Tajvanu vrijedne 6,4 milijarde dolara.

 

Tanjug/Informer.ba