Svijet Vijesti

Kina: Pogubljeni zamjenici gradonačelnika zbog primanja mita

Dva bivša zamjenika gradonačelnika u dva istočnokineska grada u brzom privrednom usponu danas su pogubljeni pošto su primali na milione dolara mita, saopšteno je Vrhovnog suda.

Bivši zamjenici gradonačelnika Hangdžou i Sučuo, Sju Majong i Dijang Renchie, pogubljeni su jutros, navedeno je u kratkom saopštenju na sajtu tog kineskog suda, prenijela je agencija Rojters.

Sju je koristio svoj službeni položaj da se miješa u projektnu dokumentaciju i pomogao kompanijama i ljudima da dobiju zemlju, beneficije i poreske olakšice”, naveo je neimenovani kineski zvaničnik.

Isti izvor je potvrdio da je Sju primio 145 miliona juana ili 22,4 miliona dolara mita i da je pronevjerio još 53,59 miliona juana preduzeća u državnom vlasnistvu.

Dijang je takođe uzimao mito, uključujući više od 108 miliona juana gotovine ili oko 20 miliona dolara od preduzetnika. Bio je osuđen za primanje mita, pronevjere i zloupotrebu vlasti.

Kineska vladajuća Komunistička partija je, u više navrata, obećavala da će eliminisati korupciju državnih zvaničnika, što je ključni izvor javnog nezadovoljstva pošto brzi privredni uspon daje visokim zvaničnicima mogućnosti da koriste svoj položaj i političku moć za privatne svrhe.

 

Informer.ba