Svijet Udarno Vijesti

Kina pojačava nadzor nad društvenim mrežama

Kineske vlasti su naredile da se u zemlji pojača nadzor nad internetom, naročito nad društvenim mrežama, kako bi spriječile objavljivanje “glasina” i “vulgarnosti“, sedmicu dana nakon plenuma Komunističke partije posvećena medijima.

Global Times piše na naslovnici u četvrtak da su kineski čelnici izradili desetogodišnje smjernice kako bi potaknuli “izgradnju sistema socijalističkih vrijednosti” i ujedno povećali “ugled Kine”.

Sve veća popularnost društvenih medija u zemlji koja već ima više od 500 miliona korisnika interneta, zabrinjava Peking, kao i činjenica da je internet postao najčešći kanal kojim brojni Kinezi usmjeravaju svoj bijes zbog zlopotreba i nepravde.

Kako piše štampa, policija je ove sedmice počela hapšenja  korisnika interneta koje sumnjiči za širenje “glasina“, a nadzor nad internetom, koji se ionako strogo pratio, dodatno se pojačava. I televizijske mreže u regionalnim središtima pozvane su da smanje zabavni program i uklone odveć “materijalističke” sadržaje.

Plenum centralnog komiteta Kineske komunističke partije posvećen “kulturnom razvoju” zemlje održan je sredinom oktobra. Kako navode nezavisni promatrači, riječ je o jačanju nadzora nad svim medijima, dok se za godinu dana sprema dolazak novog naraštaja političara.

Politbiro je “raspravljao o nacrtu rezolucije centralnog komiteta o kulturnim reformama”, izvijestila je službena agencija Xinhua, dodajući da će dokument “biti vodič za ubrzavanje kulturnih reformi “.

Fena/Informer.ba