Svijet Vijesti

Kina: Spašeno 89-ero djece od trgovaca ljudima

Kineska policija spasila je u julu 89-ero djece koju su oteli trgovci ljudima i uhapsila 369 osoba povezanih s dvjema grupama krijumčara ljudima, piše u srijedu kineski dnevnik na engleskom China Daily.

Policiji je bilo potrebno šest mjeseci da razbije dvije grupe krijumčara koje su “operirale” u 14 kineskih provincija, saopćilo je Ministarstvo za javnu sigurnost. Svako dijete je prodavano po oko 6.000 dolara.

Među krijumčarima najviše je Vijetnamaca koji su djecu kidnapirali u domovini i prodavali ih u južnim kineskim oblastima Guangdongu i Gunagxi, navodi se u novinama.

Veliki krijumčarski lanac za otmicu i prodaju djece iz Vijetnama u Kinu i velika zločinačka mreža su uništeni“, kazao je policijski zvaničnik.

Sredinom jula policija je uhapsila 39 osumnjičenih za trgovinu ljudima i spasila osmero djece u dobi od 10 dana do sedam mjeseci, koja su bila omamljena tabletama za spavanje.

U drugoj akciji ovog mjeseca policija je uhapsila 330 ljudi osumnjičenih za umiješanost u trgovinu djevojčicama. Operacija je provedena u 14 kineskih pokrajina. Pritom je spašeno 81 dijete u dobi od 10 dana do četiri mjeseca.

Kineska policija je od aprila 2009. godine otkrila 39.194 slučaja krijumčarenja ljudi, većinom žena i djece.

 

Fena/Informer.ba