Svijet Vijesti

Kina upozorava Ameriku zbog špijunskih letova

Kina je zatražila od Amerike da prestane da izvodi izviđačke letove u blizini kineske obale, ističući da oni ozbiljno narušavaju povjerenje između dvije zemlje, javili su danas kineski državni mediji.

Ministarstvo odbrane u Pekingu saopštilo je da SAD mora da obustavi ove letove, nazivajući ih “velikom preprekom“, dok Kina i Tajvan pokušavaju da ostave iza sebe niz vojnih sporova.

“Tražimo od SAD da poštuje suverenitet i bezbjednosne interese Kine, i preduzme konkretne mjere kako bi poboljšala zdrav i stabilan razvoj vojnih odnosa”, saopštilo je ministarstvo navodi kineski dnevnik “Global times”.

Tajvanski mediji objavili su da su dva kineska borbena aviona “Suhoj-27” pokušala da zastraše i otjeraju američku izviđačku letjelicu “U2”, koja je prikupljala informacije o Kini dok je letjela duž Tajvanskog moreuza krajem juna.

Prethodno je admiral Michael Mulen, šef Generalštaba američke vojske izjavio da će ovi letovi biti nastavljeni uprkos nedavnom incidentu.

U proteklih nekoliko godina u odnosima Kine i SAD povremeno dolazi do tenzija, između ostalog zbog toga što Vašington prodaje oružje Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom.

 

Srna/Informer.ba