Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Kina želi da kupi pola svijeta?!

Kina povećava državni investicioni fond na 460 milijardi dolara. Na taj način će povećati kupovinu stranih aktiva.

Kineski državni investicioni fond, Kineska investiciona korporacija, vrijedan 410 milijardi dolara, dobiće dodatnih 50 milijardi dolara.

To bi moglo pomoći da ubrza kupovinu stranih aktiva, prije svega u Evropi, saopštila su dva neimenovana dobro obavještena izvora.

Novo finansiranje prati sporazum odgovarajućih vladinih agencija da svake godine ulivaju u CIC nova sredstva, rekli su za Reuters ti izvori koji su željeli da ostanu anonimni zbog osjetljivosti, vezane za upravljanje Kine njenim deviznim rezervama.

Sporazum će odrediti dugoročnu strategiju, prema kojoj će CIC dobijati na upravljanje novac iz kineskih deviznih rezervi.

“Konačan plan za ulivanje kapitala biće uskoro objavljen i mogao bi da dostigne 50 milijardi dolara”, rekao je izvor.

Te finansije bi, međutim, mogle da omoguće CIC da kupuje u vrijeme kada unosne evropske i američke aktive budu stavljene na prodaju. CIC, koji djeluje nezavisno od centralne banke Kine, saopštio je u martu da je u potpunosti investirao sav svoj novac i da bi želio da mu vlada dodjeli dodatne finansije.

Kineski mediji su ranije prenijeli da je CIC od kraja 2009. tražio 100-200 milijardi dolara dodatnih sredstava, ali do sada nije saopšteno kako se odvijaju stvari po tom pitanju.

CIC je formiran 2007. kada je kinesko ministarstvo finansija emitovalo 1,55 biliona juana u specijalnim obveznicama u domaćoj valuti, radi razmjene juana za 200 milijardi dolara vrijednih deviza od SAFE, prenosi Tanjug.

Time su obezbjeđena početna sredstva za aktivno upravljanje kineskim deviznim rezervama, najvećim na svijetu, sa ciljem povećanja dobiti od njihovog ulaganja.

 

Informer.ba