Region Udarno Vijesti

Kinezi masovno napuštaju Srbiju

Nekada pretrpani kineski tržni centri sada su poluprazni, a kineski trgovci napuštaju Srbiju u sve većem broju i sele svoj posao u druge zemlje.

Dok srpski trgovci smatraju da Kinezi odlaze jer više ne mogu da rade na crno i izbjegavaju plaćanje poreza, generalni sekretar Udruženja Kineza u Srbiji, Šen Hong, tvrdi da je smanjenje prometa jedini razlog.

Promet je strašno opao, ovde više nema posla za nas. Od 6.000 Kineza, koliko ih je do prošle godine živjelo u Beogradu, polovina njih je već napustila Srbiju. U unutrašnjosti je slika malo bolja, ali i odatle ljudi odlaze i tek će odlaziti. Kinezi iz Srbije idu najviše u Poljsku, Čile, Brazil, Južnu Afriku…’ kaže Šen Hong.

Dovukao sam mnogo robe, ali posla nema. Polovina mojih prijatelja razmišlja o odlasku. Mnogi su već i otišli… Najbolje nam je išlo prije pet godina, a onda je posao polako počeo da staje. A od prije godinu dana ovde je pustoš. Vidi se da je kriza ozbiljna’ piše Srbijanet.

Naš veliki problem su i srpske vize, koje nam daju samo na pola godine, najviše na godinu.  Imam dvoje djece i ako se situacija ne popravi, moraću i ja da idem odavde. Srbi su mnogo dobri ljudi, međutim nemaju para’ rekao je za ’Press’ Su Li Vej (30) trgovac iz novog kineskog tržnog centra u bloku 70 na Novom Beogradu, koji je u Srbiji već osam godina.

 

Informer.ba