Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Kinezi otimaju američke satelite?

U alarmantnom izvještaju koji je predstavljan u Kongresu SAD, navodi se da su u najmanje dva slučaja kineski hakeri u potpunosti preuzeli kontrolu nad dva američka satelita.

U pitanju su sateliti koji su poslati u Zemljinu orbitu zbog praćanja vremenskih prilika. U periodu od 2007. do 2008, zabilježena su ukupno četiri ozbiljna napada hakera u cyber svijetu, a jedan od njih je bio sa stacionarnog računara koji je lociran u Norveškoj! U izvještaju komisije se ističe da je Kina glavni osumnjičeni, iako se nigdje eksplicitno ne tvrdi da su hakeri direktno pod kontrolom zvaničnog Pekinga.

Leon Paneta, američki sekretar za odbranu, izjavio je da su Kina i Indija prijetnja za SAD, što je morao da demantuje Pentagon, saopštivši da su te zemlje saveznice Amerike.

„Prijeti nam opasnosti od sila u usponu, Kine, Indije i drugih, na koje uvijek moramo da obraćamo pažnju“, rekao je Paneta, inače bivši direktor CIA.

General Robert Keler, komandant američke strateške komande koja je zadužena za vojne operacije u svemiru, tvrdi da su američki eksperti uspjeli da sakupe dovoljno podataka kako bi se sa sigurnošću otkrilo ko stoji iza pokušaja da se otmu sateliti.

Upoznat sam s oba napada i oni nisu povezani. Za sada još prikupljamo informacije o ciljevima napada“, rekao je on.

Radi se o satelitima “landsat 7” i “tera AM 1”. U izvještaju se ističe da su hakeri mogli da unište satelite, presretnu vojne komunikacije ili prikupe značajne obavještajne podatke.

Kineska ambasada u Pekingu oštro je demantovala bilo kakvu umiješanost Kine u ove hakerske napade navodeći da je očigledan cilj izvještaja “da se naruši imidž Kine”: “U cilju očuvanja povjerenja između dvije zemlje, a Kina će nastaviti da igra odgovornu ulogu u realnom i virtuelnom svijetu“, poručio je Vang Baodong, portparol ambasade.

Američka armija će odgovoriti na napade u cyberprostoru i vojnom silom ukoliko to bude potrebno, navodi se u izvještaju koji je Pentagon poslao Kongresu. Pentagon je naglasio da će na svaki napad na Ameriku odgovoriti “svim potrebnim sredstvima“, a to se odnosi i na neprijateljske napade u virtuelnom svijetu, prenose Vestionline.

Informer.ba