Nauka Svijet Udarno Vijesti

Kinezi poslali sjeme u svemir, a vratili im se divovski krastavci

Kineski naučnici tvrde da su stvorili “super usjeve” tako što su sjeme odaslali u svemir pa im je kozmička radijacija promijenila gene.

Divovski krastavci i paradajz, zajedno sa brzo rastućim sezamom, pamukom te još nekim cvijećem, su proizvedeni tom tehnikom, objavili su naučnici kineske vlade, pišu svjetski mediji.

Konkurencija genetskoj modifikaciji

Ako se njihovi rezultati potvrde, ta tehnika “svemirskog uzgoja” bi mogla biti prava konkurencija genetskoj modifikaciji, laboratorijskoj tehnici koja je učinkovita no skupa.

“Kineski rezultati su dokazali da ‘svemirska poljoprivreda’ više nije san nego je stvarnost”, kazao je profesor pekinškog Univerziteta Beihang, Li Chengzhi. Zapadni mediji navode kako ove navode Kineza treba uzeti sa oprezom, jer nisu objavljeni dokazi za uzgoj “divovskih krastavaca i paradajza“.

Satelitom šalju sjeme u svemir

Osnovna tvrdnja da radijacija može stvoriti mutacije, od kojih su neke i korisne, je dobro poznata, a i zapadni naučnici su je već pokušali koristiti za stvaranje novih sojeva.

“Pokrenuli smo novu svemirsku industriju sa novim karakteristikama nazvanu ‘svemirski uzgoj’“, kazao je profesor Li te dodao kako je uzgoj usjeva u svemiru tehnologija u kojoj se sjeme satelitom šalje u svemir te se vraća na Zemlju, prenosi INdex.

 

Informer.ba