Svijet Vijesti

U Kini oslobođeno 30 hendikepiranih prisilnih radnika

Kineska policija oslobodila je 30 hendikepiranh ljudi, koji su bili natjerani da rade kao robovi u jednoj ilegalnoj ciglani u siromašnoj kineskoj provinciji i uhapsila osam ljudi, uključujući 14-godišnjeg nadzornika fabrike, objavili su danas državni mediji.

Neki od tih oslobođenih iz ciglane u provinciji Henan bili su slijepi i mutavi, dok drugi nisu bili u stanju da kažu gdje su prije živjeli, što je policiji otežalo posao da ih vrati kućama, objavljeno je na sajtu lista Ženmin žibao.

Policija je reagovala po dojavi i upala u ciglanu radi spašavanja radnika koji su bili iz četiri okruga te provincije, kaže se u izvještaju.

Ovaj slučaj podsjetio je na skandal iz 2007. godine koji je izazvao zgražavanje i bijes javnosti, kada su kineski mediji pronašli najmanje 1.000 ljudi prisiljenih da rade kao robovi u jednoj ciglani u provinciji Šansi. Istragu je inicirao očajni otac, koji je bezuspješno tražio nestalog sina tinejdžera.

Poslije tog slučaja vlasti su obećale iskorijenjivanje te pojave, ali povremeno pisanje štampa od tada o novim slučajevima roblja ukazuje da se takva praksa nastavlja, kao i postojanje ilegalnih ciglana, najviše zbog velikih potreba za građevinskim materijalom izazvanih bumom stambene gradnje.

Kineski mediji pišu da neki kineski trgovci ljudima namjerno ciljaju mentalno hendikepirane osobe iz siromašnih provincija kako bi ih odvojili od porodica, nuđenjem dobre zarade, a poslije prodali beskrupuloznim poslodavcima.

 

Tanjug/Informer.ba