Svijet Vijesti

Kipar: Vlada podnijela ostavku

Vlada Kipra podnijela je danas ostavku, popuštajući tako pod političkim i pritiskom javnosti za širu restrukturu nakon ogromne eksplozije municije u bazi zbog koje je moguće da će ovo ostrvo zatražiti finansijsku pomoć EU.

Portparol kiparske vlade Stefanos Stefanou rekao je da je predsjednik Demetris Hristofias zatražio je ostavke na sastanku vlade.

Prema njegovim riječima, 11 ministara iz vlade sačekaće restrukturu koja treba da bude izvršena u narednih nekoliko dana.

Od eksplozije 11. jula u vojnom skladištu kod mjesta Zigi u blizini Larnake, poginulo je 13 ljudi, a uništena je najveća kiparska centrala za proizvodnju električne energije. To je izazvalo svakodnevne restrikcije struje na jugu ostrva.

Ekonomisti upozoravaju da bi ukupna šteta od eksplozije po Kipar, koji je već izložen tržišnom pritisku zbog bliskih veza sa prezaduženom Grčkom, mogla da dostigne iznos od milijarde evra.

Sa budžetskim deficitom od 5,1 odsto i javnim dugom od oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, finansijsko stanje Kipra je mnogo bolje od stanja Grčke, Irske i Portugala, koje su dosad primile finansijsku pomoć.

Međutim, finansijska tržišta su zabrinuta za Kipar zbog velike zavisnosti od grčke privrede i bankarskog sektora.

 

Srna/Informer.ba