Region Udarno Vijesti

Kiro Gligorov sahranjen bez visokih državnih i vojnih počasti

Kiro Gligorov, dugogodišnji funkcioner SFRJ i prvi predsjednik nezavisne Republike Makedonije, sahranjen je danas u Skoplju.

Po posljednjoj želji Gligorova, sahrana na gradskom groblju Butel je obavljena u prisustvu porodice, bez visokih državnih i vojnih počasti.

Sahranjen je u Aliji velikana u grobnici gdje je 2009. sahranjena njegova supruga Nada.

Vlada je jučer ponudila da Gligorov bude sahranjen u pratnji gardista i da budu ispaljeni počasni plotuni, ali porodica je insistirala da se ispuni želja Gligorova i da sahrana bude skromna, kako je on i živio.

Prije sahrane je održana komemoracija u Skupštini Makedonije i u Socijaldemokratskom savezu Makedonije čiju člansku knjižicu broj jedan je imao Gligorov.

Na nekoliko mjesta su knjige žalosti, a zastave su spuštene na pola koplja jer je danas u Makedoniji dan žalosti.

Makedonska vlada jučer je održala vanrednu sjednicu na kojoj je dogovoreno da Gligorov bude ovjekovječen u Muzeju voštanih figura u Skoplju. Tamo će biti predstavljen kako je izgledao u vrijeme kada je bio član Prezidijuma ASNOM-a 1944.

Gligorov je umro prirodnom smrću 2. januara u 22 sata. Rođen je u Štipu 3. maja 1917. godine; bio je predsjednik Makedonije u dva mandata od 1991. do 1999. godine, kada se povukao iz političkog života i posvetio publicistici, javlja Beta.

Godine 1995. preživeo je atentat u kojem je izgubio oko.

 

Fena/Informer.ba