Svijet Udarno Vijesti

Klimatske promjene: U Evropi još veće vrućine, u Africi suše, poplave na ostrvima

Globalno zagrijavanje izazvaće talas još većih vrućina u Evropi, češću sušu u Africi i ogromne poplave na ostrvima, navodi se u izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Izvještaj organizacije, koju su 1988. godine osnovale Svjetska meteorološka organizacija i Program za okolinu UN, rezultat je do sada najkompletnijeg istraživanja i procjene posljedica globalnog zagrijevanja.

U izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, između ostalog, navodi se da bi tropske vrućine od kojih je širom svijeta 2003. godine umrlo 70 000 ljudi, mogle da se ponove, što znači da postoji šansa da u drugoj polovini 21. vijeka tako visoka temperatura tokom ljeta bude prosječna.

“Ako do prirodnih katastrofa bude dolazilo češće i ako budu još intenzivnije, neki regioni će biti sve manje pogodni za život”, piše u izvještaju u koji je uvid imala Agencija France press.

France press podsjeća da je prosječna temperatura u svijetu u 20. vijeku porasla za oko jedan stepen Celzijusov, a stručnjaci predviđaju da bi do 2100. godine mogla da skoči za između jedan i pet stepeni, u zavisnosti od količine zagađenja atmosfere industrijskim gasovima. “SAD i Karipska ostrva bi trebalo da očekuju još žešće uragane zbog jačanja vjetra i kiše“, piše u izvještaju.

Za ostrvske države najveća opasnost je rast nivoa mora koji izaziva eroziju obale i uništava poljoprivredne površine. “U određenim slučajevima možda će biti neophodna trajno preseljenje stanovništva“, navodi se u izvještaju.

Autori izvještaja predviđaju suše u Africi, u južnom i jugoistočnom dijelu Azije očekuju duplo češće oluje, a na istoku tog kontineta još žešće vrućine.

Izvještaj će biti objavljen u petak u glavnom gradu Ugande, Kampali, gdje će biti održan sastanak stručnjaka za klimu. Sastanak u Kampali održava se desetak dana pred početak redovne godišnje konferencije UN o klimi koja će biti održana od 28. novembra do 9. decembra u Darbanu, u Južnoj Africi.

Srna/Informer.ba