Region Udarno Vijesti

Ključni svjedok u odbrani Jurišića mogao bi biti Branko Perić

Pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije smatra odgovornim za stradanje rezervista JNA u bitki na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine u predmetu poznatom kao „Tuzlanska kolona“.

Tokom današnje rasprave suočili su se video linkom iz Sarajeva Meša Bajrić i Enver Delibegović, sa komadantom kasarne“ Husinska buna“ Miletom Dubajićem.

Danas su saslušana sva tri svjedoka, Meša Bajrić i Enver Delibegović, tadašnji čelnici tuzlanske policije i Teritorijalne odbrane, te Mile Dubajić.

Svjedoci su ponovili iskaze koje su već dali u prvostepenom i žalbenom postupku“, kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Tuzla, koji prati suđenje.

Odbrana Jurišića predložila je da se sasluša svjedok Branko Perić, tadašnji potpredsjednik Skupštine opštine Tuzla, koji bi trebao potvrditi da je izlazak kolone iz Tuzle dogovoren za 18. maj, te da je Mile Dubajić samovoljno izveo vojsku iz kasarne tri dana ranije.

O tome će naknadno odlučiti Vijeće Okružnog suda u Beogradu.

“Bilo je zanimljivo sučeljavanje gdje se moglo uvjeriti da Dubajić laže i obmanjuje. Dubajić je tvrdio da je Meša Bajrić u kasarni bio jednom, a Bajrić je bio dva puta u kasarni. Sudsko vijeće će odlučiti ko je govorio istinu. Svjedoci su ponovili svoje iskaze, advokat je zadovoljan, Jurišić je zadovoljan”, rekao je predsjednik Fondacije istina, pravda, pomirenje Tuzla Sinan Alić.

Alić je izrazio vjerovatnoću u povlačenje optužnice, koja će se prilikom nastavka procesa koji je zakazan za 27., 28. i 29 februar 2012., najvjerovatnije “srušiti”.

Radi podsjećanja, Meša Bajrić bio je načelnik Sektora javne bezbjednosti Tuzle i kritičnog dana 15. maja ’92. godine u dva navrata se sreo u kasarni sa Dubajićem.

Enver Delibegović bio je komandant Opštinskog štaba TO, a u vrijeme izvlačenja kolone iz Tuzle bio je na njenom čelu u oklopnom transporteru zajedno sa Dubajićem.

 

Fena/Informer.ba