Izdvojeno Politika Vijesti

Klub Bošnjaka: Nijedna stranka u BiH nema pravo trgovati Mostarom

Mostar nikada ni po koju cijenu neće biti hrvatski stolni grad niti ijedna stranka u BiH ima pravo trgovati Mostarom. Ovo je sinoć poručeno sa proširene sjednice Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću na koju su pozvani predstavnici svih probosanskih stranaka i nevladinih organizacija sa kantonalnog i federalnog nivoa.

Cilj sjednice bio je utvrđivanja strategije borbe za Mostar nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena djelomična promjena Statuta Mostara, a kojom su Bošnjaci u gradu na Neretvi, zbog, kako je rečeno, uvođenja principa “jedan čovjek – jedan glas” diskriminirani, piše Dnevni avaz.

Nekadašnji guverner HNK Šefkija Džihokazao je kako se Bošnjacima Mostara uporno želi nametnuti taj princip.

“Ovo je izuzetno teška situacija za Bošnjake Mostara i toga smo svi svjesni. No, moram reći da se ništa od onih snaga i kapaciteta koji su stvarali ‘Herceg-Bosnu’ nije promijenilo. Svi su još tu, a mi koji smose od početka borili za ovaj grad ne smijemo dozvoliti da nam ni u kakvom celofanu prodaju tu priču”, rekao je Džiho.

On je predložio da se formira Vijeće Bošnjaka Mostara, ili slično, jer, kako je potrcrtao, “ovako teškoj i tvrdoj situaciji u kojoj su se našli Bošnjaci Mostara možese parirati samoodlučnim stavom mase ljudi”.

Džiho je rekao da se boji da Mostar ponovo ne postane moneta za potkusurivanje.

S njim se složio i ratni komandant Zijat Zijo Mušić koji je kazao da bi predstavnici svih probosanskih stranaka trebali zauzeti jasan stav o tome da neće prihvatiti Mostar kao hrvatski stolni grad te da predlože svojim centralama koje je to najbolje rješenje za Mostar.

Sa sjednice je, također, poručeno da “Sarajevo neće odlučivati o tome kakav će biti Mostar”.

U Odžaku je započeo sastanak najužeg rukovodstva SDA i HDZ-a na kojem će razgovarati o rješavanju statusa grada Mostara.

“Evropska unija, s gospodinom Hansom Košnikom na čelu, predvidjela je Mostar kao grad sa više općina i zbog čega to nije u redu, ako je tada na osnovu Dejtonskog sporazuma bilo dobro”, kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Malo je, međutim, vjerovatno da će doći do približavanja stavova SDA i HDZ-a.

“Nama ne treba vraćanje u prošlost. Ono što je zvaničan stav HDZ-a jeste da Mostar ne bude grad slučaj”, kaže predsjednik HDZ Dragan Čović.

HDZ BiH protiv je prijedloga SDA o ponovnoj podjeli Mostara na više općina.

SDA ima puna usta integracija u BiH, a otvoreno zagovara podjele u Mostaru, poručuju čelnici HDZ-a.

SDP: Mostar zaslužuje budućnost, a ne povratak u prošlost

Stav SDP BiH je da se izmjene Statuta Grada Mostara, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u vezi s tim, ni u kom slučaju ne smiju zloupotrijebiti u pravcu vraćanja integracijskih procesa u Mostaru godinama unazad.

Predsjedništvo SDP-a je jučer održalo svoju 57. sjednicu na kojoj je razmatralo informaciju o aktivnostima u vezi implementacije presude Ustavnog suda BiH u vezi Grada Mostara.

Grad Mostar zaslužuje budućnost, a ne povratak u prošlost, poručili su iz SDP-a BiH.

Predsjedništvo jasno naglašava svoje protivljenje u odnosu na prisutne inicijative za podjelu Mostara na dvije ili više etnički omeđenih općina.

Ovakvi prijedlozi otvaraju sumnju da su politički dominantne stranke u Gradskom Vijeću godinama sinergijski onemogućivale potpunu integraciju Mostara kako bi došle u situaciju da proglase bankrot jedinstvenog Mostara i novim prijedlogom o podjeli Mostara vrate nas u daleku prošlost.

Pored toga, ovakvim prijedlozima se, svjesno ili ne, dodatno podižu nacionalne tenzije i manipuliše osjećajima svih Mostaraca.

SDP vidi Mostar isključivo kao jedinstven, multietnični grad, koji će pružiti jednake uslove života svim njegovim građanima, te svoju poziciju zasniva na principima Političke platforme za jednistveni Mostar koju je Glavni odbor SDP BiH usvojio još 2003. godine.

Implementacija presude Ustavnog suda BiH nema alternativu, a rješenja treba tražiti u korekcijama postojećeg Statuta, a ne u destruktivnim i, dugoročno za sve Mostarce, nazadnim rješenjima, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Mostar je jedan grad i to se ne smije mijenjati

Portparol OHR-a Mario Brkić također je jučer poručio da je Mostar sada jedan grad i to se ne smije mijenjati.

Brkić je naglasio da bi podjela grada bila odluka u pogrešnom pravcu i dodao da OHR nije vidio bilo kakav konkretan prijedlog koji bi nagovještavao ponovnu podjelu Mostara.

Ali, ukoliko bi se takav prijedlog ipak pojavio, onda bi to za OHR bio razlog za duboku zabrinutost“, rekao je Brkić.

 

Fena/Informer.ba