Izdvojeno Politika Vijesti

Klub Bošnjaka stavio veto na zakone o državnim stanovima u RS-u

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a smatra da Zakon o privatizaciji državnih stanova i Zakon o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo povređuju vitalni nacionalni interes Bošnjaka iz razloga diskriminacije i istinske neravnopravnosti.

Bošnjački klub upozorava da, kada su u pitanju spomenuti stanovi, nisu bili niti će biti dostupni, konkretno bošnjačkoj populaciji.

Njihov stav je i da se zanemaruju prijeratna izdvajanja iz ličnog dohotka svih uposlenika s prostora Republike Srpske, odnosno izdvajanje u Fond za stanovanje, značajnih finansijskih sredstava, kao i neriješeno pitanje restitucije, s obzirom  na to da je državna svojina vlasništvo države, a ne entiteta.

Ovim zakonima, upozoravaju, nije obuhvaćena kategorija ljudi/građana koji su na dan 30. aprila1991. godine imali prebivalište na teritoriji lokalne samouprave u RS, a imovina im je uništena usljed ratnih djejstava, a nemaju drugi smještaj na raspolaganju, a također, nisu obuhvaćeni ni građani bošnjačke nacionalnosti koji su, ne svojom krivicom propustili rok za podnošenje zahtjeva za povrat imovine do 29. jula 2001.

“Prema dostavljenom mišljenju Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, kao i na osnovu izjave o usklađenosti prijedloga zakona s pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Vijeća Evrope, nije ustanovljeno da postoje izvori EU koji bi bili relevantni za predložene zakone, te zbog toga u izjavi o usklađenosti stoji oznaka ‘neprimjenjivo”, podsjeća Klub Bošnjaka.

Upozoravaju i da je ponovo na sceni žurba i “prelamanje preko koljena” s krajnjim ciljem samodovoljnosti entiteta zanemarujući državu Bosnu i Hercegovinu i druge konstitutivne narode u njoj.

“Dejtonski mirovni sporazum ne poštuje se u cjelini, vrši se opstrukcija državnih institucija i pokušavaju se uzurpirati kompetencije države BiH. Na sceni je improvizovana predstava za domaće i strano javno mnijenje”, naglašava Klub Bošnjaka u saopćenju nakon današnje sjednice na kojoj je razmatrao zakone usvojene na junskoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

 

Fena/Informer.ba