BiH Nauka Udarno Vijesti

Knjiga Raifa Dizdarevića daje novo svjetlo na događaje pred raspad SFRJ

U izdanju Instituta za istoriju Sarajevo, nedavno je iz štampe izašla knjiga nekada visokog državnog zvaničnika BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića “Put u raspad”, koja daje novo svjetlo na događaje u deceniji koja je prethodila raspadu Jugoslavije i krvavim ratovima koji su pratili njen raspad.

Radi se o zbirci stenograma izlaganja Raifa Dizdarevića u raspravama vođenim iza zatvorenih vrata državnog i političkog vrha Jugoslavije, u periodu kada je Dizdarević, između ostalog, bio na funkciji saveznog sekretara za vanjske poslove, te člana i predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Po riječima jednog od recenzenata, prof. dr. Husnije Kamberovića, dokumenti objavljeni u ovoj knjizi će imati veliku dokumentarnu vrijednost, pogotovo zbog činjenice da su arhivski fondovi iz tog vremena još  zatvoreni. Dokumenti pokazuju kako je Dizdarević vidio situaciju u Jugoslaviji od 1980. do 1989. godine, ali istovremeno  daju svjetlo na kompletna događanja u Jugoslaviji tog doba.

Ova zbirka, premda prevashodno pokazuje Dizdarevićevu ulogu u tim vremenima, važna je i zbog toga što je vjerodostojan izvor o stavovima pojedinih državnih institucija o stanju u zemlji, zaključuje prof. Kamberović.

Autor navodi da se u izboru izlaganja opredijelio za ona koja vjerno odslikavaju procese koji su vodili raspadu Jugoslavije. Također ističe da su stenogrami tih izlaganja, do sada neobjavljeni, imali tretman strogo povjerljivih ili strogo tajnih dokumenata.

U međuvremenu, Institut za istoriju Sarajevo objavio je još jednu knjigu, monografiju “Odnos vjerskog i nacionalnog u identitetu Bošnjaka od 1980. do 1990. godine”, autorice Dženite Sarač-Rujanac.

U ovoj knjizi se prati uticaj događanja u Jugoslaviji i svijetu na odnos vjerskog i nacionalnog u identitetu Bošnjaka u decenji koja je prethodila raspadu SFRJ. Kao polazna tačka u istraživanju ove teme uzeta je smrt Josipa Broza Tita, a kao krajnja formiranje Stranke demokratske akcije.

 

Fena/Informer.ba