BiH Udarno Vijesti

Ko je, kako i za koji nerad primao hiljade maraka državnog novca

Enormna su primanja članova upravnih odbora institucija na nivou BiH i raznih komisija koje nikome ne polažu račune za rezultate svog rada. To najčešće u okviru radnog vremena za koje su ionako uredno plaćeni – i među najplaćenijim su u Evropi. Iz budžeta BiH u ove svrhe u prošloj godini izdvojeno je više od million i 200 hiljada maraka državnog novca, objavila je FTV.

Tokom prošlog mandata državni parlamentarci pojedinačno su od države uz redovne plaće naplatili stotine hiljada maraka. Samo je za mjesečne naknade članovima upravnih odbora institucija na nivou BiH prošle godine isplaćeno više od pola miliona maraka – tačnije 561.715 maraka.

Tako je Nikola Špirić, aktuelni delegat SNSD-a u Parlementu BiH, kao ministar finansija BiH, pored plaće od 5.152 marke, kao član Upravnog odbora UIO-a prošle godine zaradio 24.254 marke. Entitetski ministri finansija Ante Krajina i Zoran Tegeltija inkasirali su 24.960, odnosno 22.048 maraka. Upravni odbor ove državne institucije u 2014. godini na raspolaganju je imao 218.140 maraka, a listu primanja predvodi nekadašnja federalna ministrica finansija Šefika Hafizović, a danas savjetnica federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, sa čak 38.400 maraka.

Neki od naziva za komisije zahtijevaju slušanje sa posebnom pažnjom, kao što je Komisija za službenu provjeru i potvrđivanje kod pravnih ili fizičkih lica u cilju utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za tretiranje ili označavanje drvenog materijala za pakovanje. Ovo je samo jedna od državnih komisija čija je svrha u najmanju ruku nejasna, a za čijih je pet članova prošle godine izdvojeno više od 15.000 maraka.

Za 7 komisija pri Ministarstvu pravde BiH izdvojeno je više od 390 hiljada maraka. Ministarstvo civilnih poslova BiH prošle je godine na Komisiju za deminiranje potrošilo 21.600 maraka ili po 600 maraka mjesečno po članu. Služba za zajedničke poslove institucija BiH je u 2014. godini za Komisiju za provođenje postupka kupovine objekata za smještaj institucija BiH dala 15.000 maraka.

Zvonimir Kutleša je, primjera radi, pored 6.000 maraka koje je dobio kao član Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, i kao član ove komisije dobio 2.500 maraka. Komisiju za izbor i imenovanje članova CIK-a činili su članovi CIK-a. Irena Hadžiabdić naplatila je 950 maraka, Branko Petrić 1.331 marku, a Stjepan Mikić 475 maraka. Petrić i Mikić su zajedno sa Suadom Arnautovićem bili i članovi radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH u kojoj su zaradili 4.281 marku.

Iako pojedinačno simboličan iznos, za čak 215 članova Komisije za prijem državnih službenika prošle je godine izdvojeno nešto više od 60.000 maraka. Vrijedi kazati da mnoga od zaduženja unutar komisija već spadaju u opise određenih radnih mjesta. A na kraju ne bi iznenadilo da u budućnosti bude uspostavljena i komisija za koordinaciju državnim komisijama.

federalna.ba/Mirela Mahmutović/Informer.ba