Ekonomija Udarno Vijesti

Ko je kupio televiziju OBN?

Već duži period se spekuliše o prodaji televizije OBN medijskom gigantu Chellomedia, te grčkom biznismenu Minosu Kirijaku. Danas su te informacije dobile potvrdu nakon izvještaja o poslovanju Sarajevske berze za 25.08.2011. godine.

Naime, danas je prometovano sa 500 dionica te televizije u vrijednosti od 21.514.130,00 KM! Televizija OBN je kao pravni subjekt registrovana također na fizičko lice, čiji je 100% vlasnik Ivan Ćaleta.

Prema ranijim medijskim pisanjima, OBN, odnosno vlasnik Ćaleta, je namjeravao prodati 70% dionica televizije OBN. Pokušali smo kontaktirati nekog od odgovornih osoba u OBN televiziji, a dobili smo samo odgovor kako  svaka službena objava o ovoj informaciji još uvijek nije aktuelna, te da će o bilo kakvim (mogućim) promjenama OBN  izvijestiti javnost na svom aktuelnom webu www.obn.ba

Međutim, pojedini mediji su prenijeli informaciju kako je upravo Chellomedia kupila 40% dionicaKada je riječ o potencijalnim kupcima OBN-a, prva se spominjala Chellomedia, kompanija koja se nalazi u vlasništvu Liberty Global, inc., svjetskog lidera u industriji kablovskih operatera.

Chellomedia je proizvođač i distributer audio/video materijala sa godišnjim prihodom od 475.6 miliona dolara. U svom vlasništvu posjeduju 46 kanala od kojih se njih 30 nalazi u 100% vlasništvu, a 16 u zajedničkom vlasništvu sa drugim kompanijama. Prema podacima od 31. marta 2011. godine, objavljenim na službenoj stranici kanali su dostupni i gledani u 272 miliona domaćinstava širom svijeta.

Grčki biznismen Minos Kirijak je 2009. godine u susjednoj Srbiji kupio TV Fox, a već se prošle godine pominjao kao mogući kupac TV OBN. On je vlasnik grčke multimedijalne grupacije Antenna Group, najveće grupacije u toj zemlji.

Vlasnik OBN-a Ivan Ćaleta je ranije pregovarao sa grupacijom CME, koja je vlasnik hrvatske NOVE TV, ali su pregovori navodno propali zbog visoke cijene koju je tražio.

Televizija OBN, čije sjedište je smješteno u Sarajevu, pokrenuta je 1996. godine od strane Visokog predstavnika EU u BiH, a nakon 4 godine, tačnije od 2000. godine postala je privatna televizija u vlasništvu Ivana Ćalete, nekadašnjeg vlasnika televizije Nova TV.

OBN svoj signal emituje na 82% teritorije BiH, gdje tvrde da imaju udio od 25% kada je u pitanju gledanost i marketing u Bosni i Hercegovini.

TeVe.ba/Source.ba/Informer.ba