Izdvojeno Svijet Vijesti

Ko stoji iza ubistva libijskog vođe? Previše sila je željelo da ućutka Gadafija

Vođa Prelaznog nacionalnog vijeća, koje je srušilo Gadafijev režim u Libiji, je kazao da su mnogi željeli smrt bivšeg vođe “kako bi s njim umrle mnoge tajne”.

“Previše strana je imalo realne interese da Gadafi ne progovori i da ostane vječno ušutkan”, rekao je Mahmoud Jibril te dodao kako ne zna ko tačno stoji iza ubistva Moamera Gadafija, strane sile ili Libijci. “Volio bih znati ko stoji iza tog ubistva”, kazao je Jibril RT-u.

Smatra kako je bivši vođa slao previše kontradiktornih poruka pokušavajući kupiti vrijeme i da se pretvarao kako želi podijeliti političku moć u državi. Jibril žali što na kraju Gadafi nije završio u sudnici, no dodaje kako su mnoge sile željele da ne otkriju tajne koje je znao.

Nakon mjeseci žestokih borbi, vojnici Nacionalnog prelaznog vijeća potpomognuti NATO snagama, su 21. oktobra prošle godine uhvatili Moamera Gadafija u njegovom rodnom gradu Sirtu. Uhvaćen je živ, ali umjesto da ga se tretiralo kao ratnog zarobljenika, ispitalo i službeno optužilo, njega su mučili i ubili. Prelazno nacionalno vijeće je nakon toga tvrdilo da nije postojala zapovijed da se Gadafija ubije.

 

Index.hr/Informer.ba