Crna hronika Udarno Vijesti

Ko su bile veze Zijada Turkovića i ko su bili njegovi saradnici?

O Zijadu Turkoviću Dani objavljuju dokaze prikupljene tokom istrage protiv do sada najzloglasnije zločinačke organizacije: novi detalji o eksploziji na Trgu heroja i ubistvu Taiba Torlakovića; detalji iz BND-ovog dosjea o Turkoviću; prijetnje braći Hukić zbog dugova za drogu; kako su plijen raspodjelili Mario Tolić, Midhat Mekić i Zijad Turković; najčistiji kokain za Mirvada Zenunija; isporuke za Fikreta Kajevića; pošiljke Emiru Hodžiću u Mostar; Turković je prodavao mjesečno 150 kilograma heroina i 50 kokaina; veze s Jocom Amsterdamom, Ljubanom Ećimom, Ljubišom Buhom Čumetom; sukobi s Darkom Elezom

Zijad Turković je dugo vremena bio u sukobu sa Darkom Elezom. Islam Kalender, svjedok koji je dobio imunitet od glavnog tužitelja Milorada Barašina, kome je i dao najveći dio svog iskaza, ispričao je da je znao za taj sukob te da je “glavni razlog i motiv njihove netrpeljivosti bio oko preuzimanje tržišta za rasturanje droge”: “Kao što sam već rekao Zika je snabdijevao tržište Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Španije, Srbije, Švicarske i ostalih zemalja zapadne Evrope, osim Holandije. Sve ovo mogu potvrditi njegovi vozači.

Znam da je netrpeljivost postojala i da je Elez neopravdano optužio Zijada Turkovića da zajedno sa Đorđom Đokom Ždralom reketira Savu Tomaševića, vlasnika tržnog centra Tom u Lukavici. “Znam sigurno da ova dvojica nisu reketirala Tomaševića zato što je Ždrale u tom periodu bio van BiH, a kasnije ću saznati da su to reketiranje, ustvari, vršili Darko Elez i Bojan Cvijan.”

Dupli igrač Ko je Bojan Cvijan? Kalender je izjavio da ga poznaje tri godine. Upoznao ga je kad se ženio. Svadba mu je bila u restoranu Kula. Kalender je tada bio u zatvoru i imao zaduženje da pomaže u restoranu. Restoran pripada KPZ-u i uobičajeno je da zatvorenici pomažu kad su ovakve manifestacije.

 

Dani/Informer.ba