Crna hronika Udarno Vijesti

Ko su uhapšeni u akciji “Kafa” i kolike su bile razmjere njihovog djelovanja

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u petak su sproveli jednu od najvećih akcija od svog nastanka kodnog naziva “Kafa” i uhapsili više od 40 osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa utajom milionskih poreza, carinskim prevarama i fiktivnim prometom visokoakcizne robe, potvrdio je “Nezavisnim” izvor blizak SIPA.

“Nezavisne” saznaju da je kao glavni osumnjičeni naveden Ivan Ćuk, koji je ujedno označen kao “kralj kafe” u Hercegovini. Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi izjavio je u petak da je u akciji učestvovalo više od 300 pripadnika SIPA iz sve četiri regionalne kancelarije.

Osim pomenutog Ćuka, u akciji SIPA, koja je izvedena u Hercegovini, uhapšen je i njegov bliski rođak Damir Ćuk, koji je takođe ocijenjen kao jedan od organizatora kriminalne grupe.

Izvor blizak SIPA otkrio nam je da su osumnjičeni u proteklim godinama uvozili kafu u BiH, zatim pravili dokumentaciju da su je izvezli iz BiH i na konto toga dobijali povrat PDV-a, a uvezena kafa je u stvari prodavana na bh. tržištu.

Takođe sa saučesnicima iz Hrvatske dogovarali su fiktivan uvoz kafe, koja nikada nije ni ušla na tržište BiH, a sve kako bi oštetili domaći budžet“, pojasnio je izvor “Nezavisnih”.

Izvor blizak SIPA naveo je da tokom akcije “Kafa” niko od osumnjičenih širom BiH nije pružao otpor, ali da je ipak bilo onih koji su pokušali pobjeći.

Naime, u petak ujutro, kako je potvrđeno, na graničnom prelazu Kamensko Granična policija BiH je uhapsila Miroslava Crnčevića, dežurnog operativnog u MUP-u RS i ujedno kuma Nebojše Antonića, vlasnika Fabrike duvana Banjaluka, sa kojim je i u bliskim poslovnim vezama.

“Nezavisne” saznaju da je u Banjaluci u petak uhapšen i Milan Stanković, vlasnik firme “Mixim” d.o.o. Banjaluka, koja se bavila uvozom ranije veoma poznate mocarabia kafe.

 

Informer.ba