Svijet Udarno Vijesti

Kolumnista: Sudanci, ne budite kao Srbi, ne slijedite taj mentalitet

Kolumnista jednog lista iz Sudana pozvao je svoje sunarodnike da ne slijede srpski mentalitet, navodeći u svojoj kolumni da su “Srbi narod poznat po ksenofobiji i mržnji prema strancima”.

Na početku svoje kolumne u listu Sudan vision daily novinar Omar Bakrija Abuharaz poziva Sudance da “ne slijede srpski mentalitet” i da se okrenu dijalogu sa Južnim Sudanom, koji se prošle godine otcijepio od Sudana, prenosi Blic.

Ovaj kolumnista je tekst nastavio vicem o Srbinu, koji je poželio da njegovom siromašnom komšiji druge rase crkne krava. “Jednog dana Srbinu dođe anđeo koji mu kaže da će mu ispuniti bilo koju želju. Anđeo ga pita što želi, a Srbin mu odgovara: ‘Želim da komšiji crkne krava’. Zaprepašćeni anđeo ga upita: ‘Hoće li te to učiniti srećnim?’, a Srbin na to odgovara: ‘Ne, ali mog komšiju će učiniti očajnim”, ispričao je vic Abuharaz.

On u kolumni poručuje Sudancima da ne treba tako da razmišljaju, već da se okrenu dijalogu.

Autor kolumne Omar Bakri Abuharaz u izjavi za Blic kaže da nikada nije bio u Srbiji i da je ovu šalu davno pročitao u nekim novinama dok je studirao u Americi.

On se izvinio Srbima i rekao da vjeruje da su oni dobar narod, prema kome gaji simpatije, te dodao da se njegova kolumna odnosila na ulogu Srba u događajima u bivšoj Jugoslaviji, a ne na sadašnju situaciju.

“U Titovoj Jugoslaviji situacija je bila drugačija, Srbi su bili većinski narod i htjeli su da dominiraju. Sada kada imaju svoju zemlju sve je drugačije”, rekao je ovaj novinar za Blic.

Srna/Informer.ba