Svijet Udarno Vijesti

Komandant holandskih UN trupa u Srebrenici uskoro pred sudom

Holandski magazin “Vrij Nederland” piše da postoji mogućnost krivičnog gonjenja komandanta holandskih snaga Thom Karremans tokom dešavanja u Srebrenici 1992. godine, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

Prema pisanju magazina, o mogućnosti krivičnog gonjenja Karemassa bit će razgovarano krajem ovog mjeseca u specijalnom sudu, dok će državni tužilac donijeti odluku da li će on izaći pred vojni sud u Arnhemu.

Karemans je bio na čelu holandskog kontingenta mirovnih snaga UN u Srebrenici.

U julu prošle godine, holandski Apelacioni sud donio je odluku da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka tokom genocida u Srebrenici.

Sud je donio odluku da je država Holandija odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao“, navodilo se u saopštenju iz suda u Hagu.

Holandski vojnici iz UN bili su zaduženi za Srebrenicu u julu 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske (VRS) izvršila genocid nad Bošnjacima.

Holandska vlada, koja se proteklih godina suočila sa nekoliko tužbi zbog dešavanja u Srebrenici, uvijek je insistirala da su UN ostavile na cjedilu njihov kontingent, koji nije imao nikakvu podršku iz vazduha.

 

Informer.ba