Politika Udarno Vijesti

Kompromisom, a ne preglasavanjem do Vijeća ministara BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da se mora pokušati doći do kompromisa kako bi se formiralo Vijeće ministara BiH, ali da njegova stranka ostaje pri ranije iznesenim stavovima i neće pristati na preglasavanje kod izbora kandidata za predsjedavajućeg tog tijela.

“Sve ono što smo u tom pogledu ranije iznosili, važi i danas”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci, potvrdivši da proteklih dana nije imao razgovore s liderom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom o formiranju izvršne bh. vlasti.

Naveo je i da ni SDP BiH, niti neka druga stranka ne može da postavlja uvjete SNSD-u po pitanju formiranja Vijeća ministara BiH, navodeći da SNSD i SDS “imaju manifestovano jedinstveno o funkcioniranju zajedničkih organa i tako će ostati” .

Podsjetio je i da su potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, kao i lider SDS-a Mladen Bosić već jasno rekli da nije moguće preglesavanje u Predsjedništvu BiH kod predlaganja kandidata predsjedavajućeg Vijeća ministara, te da će takav ishod stranke iz RS odbiti.

U tročlanom Predsjedništvu se mora, kaže, postići konsenzus, a ako ga nema, ne treba ni ići sa raspravom o kandidatu za predsjedavajućeg ni u državni parlament, jer će biti odbijena i od SNSD-a i SDS-a.

“A bez naše saglasnosti nema Vijeća ministara”, zaključio je Dodik.

 

Fena/Informer.ba