Svijet Udarno Vijesti

Komšić: BiH spremna da pomogne Libiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji predvodi delegaciju BiH na 66. redovnom zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, ponudio je u ime BiH pomoć narodu Libije.

Osim podrške legitimnim zahtjevima libijskog naroda koju je BiH izrazila kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti, te priznanjem Nacionalnog prelaznog vijeća kao legitimnog predstavnika Libije, predsjedavajući Komšić je na sastanku o Libiji na visokom nivou ponudio pomoć u liječenju i rehabilitaciji ranjenih i bolesnih libijskih boraca i građana u specijalističkim bolnicama i ustanovama u BiH.

Komšić je izrazio spremnost za slanje u Libiju profesionalne specijalističke jedinice za uništavanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, kao i obuku lokalnih stručnjaka, pripadnika vojke i policijskih snaga za te rizične aktivnosti.

Sastanku na visokom nivou u okviru redovnog zasjedanja Generalne skupštine UN, koji je organizovao generalni sekretar UN Ban Ki Mun, prisustvovali su predsjednik Nacionalnog prelaznog vijeća Libije Mustafa Abdel Jalil, predsjednik SAD Barack Obama, predsjednik Francuske Nikolas Sarkozy, premijer Turske Redžep Taip Erdogan, te predsjednici još 30 država.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić učestvovao je i na otvaranju i zasjedanju Clintonove Globalne inicijative, organizovane za šefove država.

Komšić danas nastavlja aktivnosti u Generalnoj Skupštini UN.

 

Srna/Informer.ba