Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Komšić: Ovako više ne može, ovo je logičan potez

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je jučer ostavku na sve funkcije u SDP-u, ali ne i na funkciju člana Predsjedništva, jer je to mandat koji su mu povjerili građani BiH.

„Ovako više ne može, povukao sam logičan potez. Ostajem član SDP-a, ali bez ikakvih funkcija i nastavit ću da se borim za principe socijaldemokratije. Već su počele i znam da će biti još puno špekulacija, ali bit će vremena da objasnim i konkretne razloge što sam napustio mjesto potpredsjednika SDP-a i sve druge funkcije u ovoj stranci. Ne radi se o privatnim sukobima, nego o principijelnim razlozima. Ostajem član Predsjedništva BiH i nastavljam da na tom položaju radim u punom kapacitetu sa svim obavezama prema državi BiH“, izjavio je sinoć za Dnevni list Željko Komić.

Komšić će danas imati sastanak sa predsjednikom stranke Zlatkom Lagumdžijom, ali kaže da neće promijeniti svoju odluku.

SDP je također najavio da će se danas oglasiti, ili saopštenjem ili izjavama zvaničnika na konferenciji za medije.

Komšić je jučer u 15 sati podnio neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti u SDP-i poslao fax na adrese predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, predsjednika glavnog odbora SDP-a Svetozara Pudarića i generalnog sekretara stranke Nermina Nikšića, prenosi Srna.

Razlog za Komšićevo istupanje je navodno dugotrajnom nezadovoljstvu stanjem u stranci, te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi.

S druge strane sukob je navodno kulminirao prije nekoliko dana kada je Zlatko Lagumdžija posjetio Beograd i dao podršku ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću za kandidaturu za predsjednika Generalne skupštine UN-a.