Svijet Udarno Vijesti

Komšić: Zahtjev Palestine utjecat će na međusobne odnose zemalja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas u New Yorku sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Williamom J. Burnsom.

Pored tema vezanih za aktuelnu situaciju u BiH, veći dio sastanka je bio posvećen palestinskom zahtjevu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu za punopravno članstvo Palestine u UN-u.

Komšić je istakao da – i pored činjenice da je BiH odavno uspostavila diplomatske odnose i da Palestina ima svog ambasadora u Sarajevu – palestinski zahtjev nije samo predmet međunarodnih odnosa, nego će imati uticaja i refleksije na međusobne odnose mnogih zemalja, kako regionalne, tako i unutrašnje odnose u pojedinim zemljama.

Pošto je generalni sekretar UN-a proslijedio palestinski zahtjev Libanu, kao predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a, ubrzo se očekuje i zvanično dostavljanje zahtjeva našoj misiji u UN-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da je, i pored ličnog stava vezanog za palestinski zahtjev, Predsjedništvo BiH, kao institucija, jedino ovlašteno za vođenje vanjske politike, što uključuje i odnos prema palestinskom zahtjevu.

S obzirom da se sve odluke vezane za pitanja vanjske politike moraju u konačnici, u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, donositi konsenzusom na sjednicama Predsjedništva BiH, to važi i u ovom slučaju.

Samo odluka donesena na takav način je validna“, kazao je Košić.

Sagovornici su usaglasili da su održiva i nezavisna Palestina, te stabilan i siguran Izrael jedino moguće rješenje ove decenijama duge krize, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Fena/Informer.ba