Politika Udarno Vijesti

Kongres SDP-a: Delegati jednoglasno podržali Lagumdžiju

Na Drugom vanrednom kongresu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, održanom u subotu u Sarajevu, 547 delegata s pravom glasa jednoglasno je izglasalo povjerenje predsjedniku stranke Zlatku Lagumdžiji i članovima Glavnog i Nadzornog odbora, što je popraćeno gromoglasnim aplauzom.
Nakon glasanja, delegatima se završnim govorom obratio predsjednik Lagumdžija kazavši da je kongres bio upriličen zbog ustrojavanja veće odgovornosti SDP-a, dodajući da je pred članovima ove stranke dug put prema reformama, a da je najveća od njih reforma čitavog bh. društva.

“Obavezujemo se da imamo hrabrosti i kreativnosti za promjene i preuzimanje rizika, jer će to svima biti potrebno”, kazao je Lagumdžija.

Govoreći i formiranju vlasti na državnom nivou, ponovio je da ova partija nije ‘trgovala’ ni s jednim ministarstvom te da nijedan kanton nije nije bio žrtva za veće ciljeve.

“Vijeće ministara BiH bit će formirano sa ili bez SDP-a, ali ono neće imati nikakve veze sa uspostavljanjem vlasti u kantonima u Federaciji BiH”, naglasio je Lagumdžija, kazavši da je ova partija mogla dobiti mnogo toga u Vijeću ministara da je pristala ‘trgovati’ jednim ministarstvom, ali da SDP to nije učinio.

Također je poručio da će Vlada Federacije BiH trajati sve dok bude radila u cilju poboljšanja života građana BiH, a ona neće pretrpjeti nikakve promjene zbog ‘trgovanja’, potcrtavši da neće biti ni rekonstrukcije Federalne vlade.

“Možemo reći da je ovaj mandat za popravljanje situacije u zemlji, ali drugi mandat sigurno nećemo dobiti ako u ovom mandatnom periodu ne počnemo graditi državu kako bismo dobili drugi mandat u kojem ćemo nešto zaista napraviti“, kazao je Lagumdžija.

Podsjetio je na sastanak Vijeća socijalističke internacionalne, čiji je SDPBiH punopravni član, kada je rečeno da su svi planovi i rezolucije uzaludni ako se ne pobijedi na izborima, ali i ako se ostvari pobjeda ne treba misliti da je sve gotovo, nego tek tada treba krenuti u ostvarenje obećanih ciljeva.

Na kraju je zaključio da su delegati do odluka i rezolucija došli demokratski, a da je sada pred esdepeovcima da ih i tehnički realiziraju.

Vanredni kongres je završen, a odlučeno je da sljedeći redovni kongres SDP-a BiH bude održan poslije narednih općih izbora BiH.

Fena/Informer.ba