BiH Udarno Vijesti

Konjanici “Hidalga” odjahali na Ajvatovicu

U sarajevskom parku At Mejdan skupila se jučer grupa konjanika , obučenih u narodnu nošnju, koji su se spremili za polazak na ovogodišnje obilježavanje manifestacije “Ajvatovica”. Iako se većina građana, koji posjećuju ovu manifestaciju, putuje automobilom ili autobusom, njih 17 su odlučili jahati i, kako su za Dnevni avaz rekli, to rade već nekoliko godina.

“Svake godine na ovaj način idemo na Ajvatovicu. Konje ćemo prevesti do Fojnice kamionom i odatle kreće jahanje koje traje tri dana. Putuje se preko Vranice, Gornjeg Vakufa i Bugojna, a spavamo na otvorenom, u kampu koji sami podignemo. Putem nam se obično pridruži još jahača, tako da nas, kad stignemo do Ajvatovice, bude oko 500. Mislim da je ovo odličan način da pokažemo građanima kako su naši stari nekad putovali, zaista je prelijepo iskustvo”  rekao je za Dnevni avaz  jedan od jahača Rijad Konjihodžić.

Iz At Mejdana krenuli su prema Zemaljskom muzeju, a pripadnici MUP-a privremeno su zatvorili saobraćaj da bi konjanici mogli proći. Ispred muzeja su ih čekali kamioni u koje su utovarili konje i putovanje je počelo…

Sigurni smo da će putovanje proteći u najboljem redu. Ovo nam je sedmo jahanje do Ajvatovice, tako da smo dobro upoznati s rutom kojom idemo. Osim toga konji i jahači su odlično utrenirani, tako da ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja. Nadamo se samo da će nas vrijeme poslužiti” – kaže barjaktar Tarik Potogija, predsjednik konjičkog kluba Hidalgo.

 

Informer.ba