Politika Vijesti

Konstantne prijetnje i pritisci: Ministar Suljagić podnio neopozivu ostavku

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Emir Suljagić  podnio je neopozivu ostavku.

Kao što je poznato, Suljagić je i proteklih dana bio meta prijetnji.  Posljednja prijetnja je bilo pismo koje je stiglo na njegovu kućnu adresu, u kojem je bio metak  i poruka ‘Ostavi se Allaha dž.š. i njegove vjere. Stići će te vjernička ruka’.

Izjava ministra Suljagića:

‘Nakon najnovijih prijetnji upućenih meni i mojoj porodici, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo, danas sam Predsjedavajućoj Skupštine, gospođi Mirjani Malić, podnio nepozivu ostavku na mjesto Ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja me sprečavaju u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo.

Na radnom mjestu sam prijetnje kontinuirano primao nakon što sam svojim odlukama počeo da ugrožavam neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana. Prijetnje upućivane meni i javno i privatno sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu.

Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u javnom linču na mene, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno. Dio odgovornosti za hajku na mene snose i oni mediji koji su u kontinuitetu objavljivali moju kućnu adresu, čime su meni i mojoj porodici stavili metu na leđa.

Nažalost, shvatio sam da i pored najiskrenije želje za promjenama, u Bosni i Hercegovini trenutno moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokratije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu. Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj porodici zloupotrebljavaju vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju.

S obzirom da nisam spreman da udovoljim pritiscima i uradim ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku.

Iskreno se nadam da će moja ostavka označiti početak povratka moći u institucije kojima upravljaju oni koje je narod birao i koji narodu na izborima polažu račun’’, stoji u izjavi Emira Suljagića.

Informer.ba