BiH Izdvojeno Vijesti

Konvoj s posmrtnim ostacima Srebreničana danas kreće za Potočare

Konvoj sa posmrtnim ostacima sradalih Srebreničana u genocidu koji se dogodio jula 1995. godine krenut će danas ispred Gradskog groblja u Visokom, a zaustavit će se na nekoliko lokacija radi odavanja počasti žrtvama, potvrdio je FENI direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović.

Kolona vozila sa 613 tabuta krenut će u  10 sati ispred Gradskog groblja Visoko prema Vogošći i nakratko se zaustaviti ispred zgrade Općine, da bi građani učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast ubijenim Srebreničanima. Kolona će se zaustaviti i ispred zgrade Predsjedništva BiH i ispred pijace Markale u Sarajevu.

Vozila s tabutima nastavit će put pravcem Sokolac – Han-Pijesak – Milići – Vlasenica – Bratunac do Potočara gdje bi trebalo da stignu u popodnevnim satima.

Predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Muhamed Duraković potvrdio je FENI da je jučer iz Nezuka kod Sapne krenulo oko pet hiljade registriranih sudionika Marša mira “Srebrenica 2011”, koji bi prema planu trebalo da stignu u Potočare u kasnim poslijepodnevnim satima 10. jula.

Sudionici kolone trebalo bi da stazu od Nezuka do Potočara, koja je duga oko 82 kilometara, pređu za tri dana. Dnevno se prelazi 26 do 28 km dnevno. Prve procjene govorile su da se ove godine očekuje oko 6.500 sudionika Marša, ali slobodno se može reći da će ih biti oko 7.000.

“Sve ovisi od vremenskih uvjeta i fizičkih sposobnosti sudionika. Neki će se pridružiti drugog dana Marša, a ima i oni koji će se koloni pridružiti posljednji dan jer ne mogu mnogo pješačiti,” kaže Duraković.

Kolona prolazi gotovo istu maršutu kao i ranijih godina, trasom sličnom onoj kojom su 1995. godine Bošnjaci iz ‘sigurnosne zone’ Srebrenica pokušali da, nakon njenog pada u ruke Vojske Republike Srpske, dopru do slobodne teritorije pod kontrolom 2. korpusa Armije Republike BiH.

Ovogodišnji Marš mira bit će sedmi po redu pješački pohod i održava se u okviru u obilježavanja 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na zločine u julu 1995. godine.

 

Fena/Informer.ba