BiH Region Udarno Vijesti

Korupcija na Balkanu: Albanija najgora, Hrvatska najbolja

Prema Izvještaju globalnog indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2012. godinu, koji je danas objavio Transparency International (TI), Hrvatska je najbolje plasirana država zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je znatno napredovala, dok je Albanija najlošija u borbi protiv korupcije od svih zemalja regije.

Hrvatska je zauzela 62. mjesto od ukupno 176 država svijeta obuhvaćenih istraživanjem za ovu godinu. U prošlogodišnjem izvještaju Hrvatska je zauzimala 66. mjesto, te je ove godine, prema izvještaju TI-a, dodatno smanjila stepen korupcije u svome društvu.

Poslije Hrvatske dolazi Makedonija koja se našla na 69. mjestu istraživanja Transparency Internationala, što je identičan rezultat kao i prošle godine.

Bosna i Hercegovina je u odnosu na prošlu godinu napravila znatan napredak, te ove godine zauzela 72. mjesto. BiH je u istraživanju TI-a za 2011. godinu zauzimala 91. poziciju, tako da se može zaključiti da je BiH ove godina napredovala za 19 mjesta.

Crna Gora je u ovogodišnjem izvještaju zauzela 75. mjesto, te je znatno nazadovala u odnosu na istraživanje TI-a iz prošle godine kada je bila na 66. poziciji.

Srbija je u ovogodišnjem izvještaju rangirana na 80. mjestu Globalnog indeksa percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala, dok se prošle godine nalazila na 86. mjestu.

“U odnosu na prošlu godinu, mjesto Srbije na listi je bolje, jer je 2011. naša zemlja bila 86. od 182 zemlje, ali je to posledica nazadovanja drugih zemalja. U poslednjih godinu dana prestigli su nas ili dostigli BiH, Liberija, Šri Lanka, Bugarska i Trinidad i Tobago, dok su sada lošije plasirani (a bili su isti ili bolji) Panama, Jamajka, El Salvador, Maroko, Tajland, Kolumbija, Grčka i Peru”, navedeno je u izvještaju organizacije “Transparentnost-Srbije”.

U istom izvještaju se ističe da su poslije dužeg vremena, ispred Srbije sve bivše republike SFRJ i sve zemlje Balkana, izuzev Grčke, Albanije i Moldavije.

Od zemalja jugoistočne Evrope najlošije su pozicionirani Kosovo, koje se nalazi na 105. mjestu, i Albanija koja je rangirana na 113. mjestu. Albanija je u prošlogodišnjem izvještaju TI-a bila rangirana na 95. mjestu, tako da se može zaključiti da je ove godine znatno nazadovala u pogledu korupcije.

Od ostalih država u bližem okruženju Balkana, najbolje plasirana je Slovenija koja se nalazi na 37. mjestu, a slijede Mađarska na 46., Turska na 54., Slovačka koja je 62., Rumunija na 66., Bugarska na 75. dok je Grčka na 94. mjestu.

Najlošije pozicionirane države Evrope su Ukrajina, koja se nalazi na 144. mjestu, i Bjelorusija koja se nalazi na 123. poziciji posljednjeg izvještaja Transparency Internationala.

Od ostalih država u svijetu, Japan je na 17. mjestu, Velika Britanija na 18., Sjedinjene Američke Države na 19., Kina je 80., Indija 94., Egipat 118. i Rusija na 133. mjestu.

Prema ovom istraživanju, najbolje rangirana država u svijetu je Danska, a slijede Finska, Novi Zeland, Švedska, Singapur, Švicarska, Australija, Norveška, Kanada i Holandija.

Od dvadeset najbolje rangiranih država njih 13 su evropske što, posmatrano prema prisutnosti korupcije na kontinentima, otkriva da je najniži stepen korupcije zabilježen u Evropi.

S druge strane, zemlje sa najvišim stepenom kroupcije u svijetu su Somalija, Sjeverna Koreja, Afganistan, Sudan i Mijanmar.

Od dvadeset najlošije pozicioniranih država u svijetu njih 12 su afričke, što znači da je ovo kontinent gdje je korupcija najviše rasprostranjena.

Izvještaj globalnog indeksa percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala temelji se na anketama i istraživanjima koje su provele neovisne institucije među iskusnim promatračima – poslovnim ljudima, analitičarima i lokalnim stručnjacima.

AA/Informer.ba