BiH Udarno Vijesti

Korupcija najviše prisutna u državnom vrhu, zdravstvu i javnim nabavkama

Ispred BBI centra u Sarajevo danas je upriličena promocija projekta MitoLovac, čija je glavna ideja da se većim prisustvom teme i antikoruptivnih strategija i taktika u javnoj sferi podstakne opća javnost u BiH o percipiranju korupcije kao društvenog zla.

Pod parolom „Zajedno smo jači! Korupcija je u toku! Ometajmo!!!“ okupili smo se da predstavimo problem korupcije u BiH, te da građane upoznamo kako mogu prijaviti slučajeve korupcije. Na zanimljiv i humorističan način pripremili smo sadržaje, kojima želimo pokazati koliko smo svi „uvučeni“ u korupciju“, rekla je Kristina Gligorović, koordinatorica projekta MitoLovca.

Prema istraživanju MitoLovca, kaže da su građani BiH prepoznali da korupcije najviše ima kod državnog vrha, u zdravstvu i javnim nabavkama.

Bez obzira na to u kojem se segmentu radi nastojimo pružiti mogućnost građanima da prijave korupcijske slučajeve. Te prijave prosljeđujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova, da bi na kraju takvi slučajevi završili u Tužilaštvu. Građani to mogu uraditi anonimno, pri čemu je važno da daju što je moguće više podataka kako bi se u pravosudnom toku lakše dokazala korupcija. Prijave se mogu slati putem internetske stranice www.mitolovac.ba“, kazala je Gligorović.

Ovim problemom u BiH bavi se nevladina organizacija Radio Kameleon-Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije koja je i organizator promocije u Sarajevu.

Slične promocije do sada su održane u Tuzli, Brčkom, Doboju, Zvorniku, Mostaru i Trebinju, a uslijedit će promocije MitoLovca u Banjoj Luci i Bihaću.

 

Fena/Informer.ba