BiH Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Kos: Političke stranke žele sakriti porijeklo novca koji im dolazi na račune

“BiH od kraja rata do danas je jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja nije skoro pa ništa učinila u borbi protiv korupcije”, rekao je u intervjuu za današnji “Dnevni list” Drago Kos, bivši predsjednik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Evrope i svjetski priznati ekspert u području borbe protiv korupcije.

U BiH se radi na izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka, te navodi da je pravilo broj jedan kod finansiranja političkih stranaka transparentnost, jer bez jednog računa nema transparentnosti.

Nemojno se zavaravati. Vaše političke stranke to ne žele prihvatiti iz jednostavnog razloga – one žele sakriti porijeklo novca koji im dolazi na račune“, kazao je Kos.

Neshvatljivo mu je kako naše političke stranke misle da će izbjegavanjem preporuka, uvjetno rečeno obaveza koje stižu iz Evrope uvesti BiH u Evropsku uniju.

To se neće dogoditi. Polako će doći do toga da će Delegacija EU-a u BiH i sam EU shvatiti gdje je srž problema. Tada će se dogoditi isto što i u Hrvatskoj. Kao što je uslov Hrvatskoj bio okršaj s korupcijom na najvišoj razini, kao što je EU od Srbije tražio preispitivanje procesa privatizacije, moglo bi se dogoditi da će zahtjev BiH biti sve to uz preispitivanje finansiranja političkih stranaka“, ističe Kos.

Dodaje kako BiH od tog neće moći pobjeći, te da bh. političari znaju jako dobro što se traži od njih.

Oni sada žele još nešto malo “ušićariti” i “loviti u mutnom” do onog trenutka kad više neće biti drugih varijanti. To je nešto što otvara mnoga pitanja i prostor za zabrinutost“, zaključio je Kos.

Toga su, kaže, svjesni i Evropska unija i Vijeće Evrope, odnosno GRECO.

Dnevniavaz/Informer.ba